Preotul Constantin Necula, despre femeile care se machiază: „Machiajul este consecința unui complex, iar complexele au la bază păcate”

Foarte multe femei aleg ca zilnic să aplice machiaj. Unele dintre ele vor să acopere niște defecte ale tenului, iar altele aleg să își „sculpteze” chipul cu ajutorul iluminatorului și al unor produse care conturează fața în numai câteva secunde.

Oricare ar fi motivul pentru fiecare femeie alege să se machieze zilnic, oamenii bisericii nu privesc cu ochi buni această practică. În învățăturile creștine, se spune că femeile nu trebuie să intre în biserică purtând machiaj și nici dacă au capul descoperit.

Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuți preoți de la noi, a explicat de ce machiajul este considerat un adevărat păcat și de ce ar trebui să renunțăm la el măcar atunci când intrăm în Biserică.

„Omul, fiind chipul slavei lui Dumnezeu, orice adaos sau scădere din el duce la o demonetizare a lui ca persoană. Se pierde ceva din identitate […] Cred că, pe măsură ce ne machiem, uităm să ne aducem aminte că machiajul ține de împărăția inversă a îndumnezeirii. Pe măsură ce te apropii de chipul lui Hristos, chipul tău se șterge și se aseamănă cu chipul lui Hristos!

De aceea seamănă preoții între ei, pentru că chipul lor seamănă cu icoanele, iar icoanele seamănă cu Dumnezeu. […] Pe măsură ce femeile vor să se individualizeze, fără îndoială că… se individualizează, nu mai seamănă cu nimic! Uneori, nu mai seamănă chiar cu nimic omenesc.

[…] Pe de altă parte, există o doză de bun simț, peste care, dacă se trece, este lezată inclusiv frumusețea feminină. În fond, o fată care se machiază recunoaște că să machiază ca să arate mai frumoasă. Deci, în esență, fără machiaj e urâtă. Asta e o urmare a unui com­plex. Iar cum complexele au la bază păcate, trebuie să caute ce anume este păcat în ea, încât să aibă nevoie de adjuvantul acesta pentru a merge mai departe.”

loading...